Fizik tedavi ve Rehabilitasyon kas ve iskelet sinir sistemlerindeki kişiden kişiye değişen, fiziksel bozuklukların tedavisini kapsayan uzmanlık dalıdır. Fizik tedavi hastaların vücudunda oluşan ağrılar yani Fiziksel Terapi hastaların tedavisinde kullanılması anlamına gelir. Fizik tedavinin amacı hastanın ağrıyan bölgelerine uygulanan alet yardımı ile ağrıların azaltılması veya yok edilmesi günlük yaşamlarının tekrar devam edebilmesi, ağrıyan noktaların sağlıklı hale gelebilmesi için hayatlarının devam etme noktasında toplumdaki yerini almasıdır. Fizik tedavi alanları ortopedik hasta ve yaralanması, kas, sinir hastalıkları ve spor yaralanmaları, kronik ağrı tedavisi, romatizma hastalıkların tedavisinde kullanılır. Ayrıca hastanelerde tedavi görülebileceği gibi evde fizik tedavi hizmetleri de alabilirsiniz.
Evde Fizik Tedavi uygulaması için hastalığın teşhisi, kan tetkikleri gerekli olup gereken tetkik sonuçlarına göre hastanın uygun bir evde fizik tedavi seansları programı planlanır. Evde hastanın fizik tedavi alması daha hareket etmesini sağlar. Doğuştan gelen kalıtsal hastalıkların, felçli yatağına bağımlı kalan hastaların bir çoğun da fiziksel ağrılar meydana gelmektedir. Bu nedenle uzman hekimler tarafından evde kontrol altında yapılması daha kolaydır.
Fizik tedavi, eve gelen fizyoterapist uzmanının hastayı değerlendirmesiyle başlar, Fizyoterapist evde oluşturacağı programlarla uzman fizyoterapist eşliğinde yapılan tedavi yöntemidir. Hastaya göre tedavi süresi değişebilmektedir. Fizyoterapistin uygulayacağı hastanın durumuna göre Elektroterapi, bantlama, kupa terapi, manuel terapi, kuru iğneleme ve hacamat tedavisi yöntemlerine başvurabilir.
Evde fizik tedavi hareketleri uzman fizyoterapist şeklinde uygulanır. Fizik Tedavi hareketlerine başlamadan ihtiyacınıza göre fizyoterapistten evde fizik tedavi randevusu ayarlamanız gerekir. Fizik tedavi hastaları evden herhangi bir hastaneye gidişin zor olduğu durumlarda ve hastane ortamından herhangi bir enfeksiyon kapmaması ihtimalini de göz önünde bulundurarak ev ortamında namahremini de korumuş olacaktır.
Fizik Tedavi hastaları sıklıkla egzersizlerden faydalanır. Fizik Tedavi programlarında çeşitli egzersizlerde vardır. Duruş hareketleri, Boyun, Bel, Omuz ve diz hareketleridir. Hastaların vücudunda hareketsizliğe bağlı ağrılarınız rahatsız konuma gelebilir. Sabah kalktığınızda ilk yapmanız gereken bisiklet çevirme hareketleri, ayaklardaki kan dolaşımını arttırmak olacaktır. Ayak bileklerindeki ağrıların rahatlatılabilmesi için de ayak bileklerini kendinize doğru çekebilir, ileri itebilir, ayak bileği pompalama hareketi olarak bilinen harekette bacaklardaki kas ve sinir sistemlerini daha akışkan hale getirerek rahatlamaya yardımcı olacaktır. Kesinlikle kendi başınıza hareketler yaptığınız takdirde sakatlanmaya yol açabilirsiniz. Sizlerde en iyi fizyoterapist uzmanlar ile tedavinizi en iyi şekilde olabilirsiniz.
Genellikle hastaların bel kısımların da ağrı çoğunluktadır. Evde yapabileceğiniz hareketlerden bir tanesi ise sert bir zemin üzerine yatarak beldeki çukuruna bastırma hareketidir. Bu hareket evde fizyoterapist eşliğinde yapabilirler. Günde 2 kez bu hareketi hastalar uyguladığında rahatlama hissedecekler. Tabi bu hareketler fizyoterapistin vereceği programda olmalıdır. Eğer doğru egzersizin çalışılmaması veya yanlış egzersiz seçimi hastanın fiziksel durumunu geriye götürebilir. Rastgele yapılan egzersizler hastanın kasılmalarını artırabilir Hastanın ortopedik ağrılarını dayanılmaz seviyeye çıkarabilir. Bunların bilincinde olup uzman fizyoterapist eşliğinde hareket etmenizde yarar vardır.
Sizlerde evde ya da merkezlerde en iyi tedaviyi görmek istiyorsanız Seferihisar fizik tedavi merkezleri yerlerine gelerek en iyi ve güvenilir Seferihisar fizyoterapist uzananları ile çalışabilirsiniz. Ayrıca Seferihisar fizik tedavi merkezlerini arayarak evde fizik tedavi ücretleri hakkında bilgi de alabilirsiniz.
Fizik tedavi için risk oluşturan bir yaş aralığı yoktur. Yediden yetmişe her yaş aralığında güvenle uygulanabilir. Dikkat edilmesi gereken durumlar:
Detaylı bilgi için bizi arayabilir ya da merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.
Uzm. Fizyoterapist Onur Can Kaya tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 21 Ocak 2023
Güncelleme Tarihi : 21 Ocak 2023