Mevsimsel depresyon diğer adıyla kış depresyonu, öncelikli olarak hava durumlarına bağlı olarak gelişen ruhsal bulanıklık durumlarıdır. Havanın birden kararması ve kapalı olması gibi durumlarda orta çıkmaktadır. Belirlenen zaman aralıklarında ön plana çıktığı için mevsimsel depresyon adını almıştır.
Mevsimsel duygu durum bozukluğu hislerin kuvvetli bir şekilde ön plana çıkması ve kontrol edilememesidir. Yaşam alanlarından rahatsız olmak ve kişinin yalnız kalmak istemesi en önemli belirtileri arasında yer alır.
Anksiyete mevsim geçişleri ile bağlantılı olarak da ortaya çıkabilen kaygılı olma halidir. Kışın gelmesi ile iç mekanlarda daha fazla vakit geçirmek, güneş ışığından daha az yararlanmak ve D vitamini seviyelerinde ki düşün de kaygıyı arttırabilir.
Mevsim geçişlerinde depresyon olarak adlandırılan durumların ortaya çıkması bireylerin hayatını olumsuz yönde etkiler. Terapi de depresyona neden olan hatalı düşüncelerin rasyonel olanlar ile değiştirilmesi, kişinin yaşam kalitesinin artırılması ve bireye uygun etkinliklerin düzenlenmesi kişilerin depresyonla başa çıkmaları için etkin yöntemlerdir.
Mevsimsel depresyon belirtileri Mevsim geçişlerinde birçok bireyde meydana gelen bozuklukların tespit edilmesi ve detaylarının kontrol edilmesi gereklidir.
Depresyon kişilerde özellikle sonbahar kış aylarında ortaya çıkan ruhsal çöküntü durumlarıdır. Yaşamdan zevk alamama ve hiçbir şey yapmak istememe, evden çıkacak enerji ve motivasyonu bulamama, normalden daha yorgun ya da ağırlaşmış hissetmek, uyku problemleri, her zamankinden daha fazla yeme isteği ya da iştahta azalma, odaklanma problemleri, hayata, geleceğe dair umutsuzluk ve yaşamı sonlandırma ile ilgili düşünceler kış depresyonun belirtileridir. Bu belirtileri yaşıyor olmak kış depresyonu ile mevsimsel duygu geçişlerini birbirinden ayırır.
Mevsimsel depresyon testi bir uzman tarafından bu şikâyetleri yaşayan bireylere uygulanarak teşhisin netleşmesinde rol oynar. Kullanılan yöntemler bireylerin yaşam standartlarına göre değişkenlik gösterebilir. Mevsim geçişlerinde ortaya çıkan duygu durum bozukluğunun tedavisi psikoterapi ile mümkün olsa da gerekli durumlarda psikiyatrik ilaç desteği almak gerekebilir.
Uzm. Klinik Psikolog Nur BÜYÜKBEBECİ KAYA tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 9 Şubat 2023
Güncelleme Tarihi : 10 Şubat 2023