Son yıllarda özellikle yoga ve meditasyon çalışmalarına ilgi duyanların yakından tanıdığı mindfulness kavramı giderek önem taşır hale gelmiştir. Türkçe’ye bilinçli farkındalık olarak çevrilebilen bu uygulamalar meditasyon ile birlikte yapılır. Bireyler uzman desteği alıp mindfulness terapi ile meditasyon yaparak yargısız bir şekilde sadece an’da kalmayı öğrenir. Böylelikle farkındalık alanlarını geliştirip tekrarlayan düşüncelerle başa çıkma konusunda verimli sonuçlar elde edebilirler. Son yıllarda farkındalık temelli bilişsel terapi olarak da adlandırılan bu süreçte uzmanlardan destek almak son derece önemlidir.
Minfulness (bilinçli farkındalık) terapisi ile bireyler meditasyon aracılığı ile yargısızca anda kalarak ve farkındalık alanlarını geliştirerek tekrarlayan düşüncelerle başa çıkmada, umutsuzluk, kaygı, öfke durumlarında duygu düzenleme becerisi geliştirmelerinde yardımcı olur.
Mindfulness (bilinçli farkındalık) temelli bilişsel terapi (MBCT), tekrarlayan depresyon nöbetleri ve kronik mutsuzluktan muzdarip kişilere yardımcı olma amacıyla tasarlanmış bir terapidir.
Bilinçli farkındalık, dikkati içinde bulunulan ana yargısızca yönlendirerek anda olup bitenleri, çevreyi, kişinin duygu, düşünce ve hislerini objektif bir şekilde fark etme ve anda kalabilme durumudur.
Kökleri Budizmin anda kalma felsefesine dayanan Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi, 1979 yılında MIT Üniversitesi Mindfulness Merkezinde Prof. Dr. Jon Kabat Zinn tarafından geliştirilmiştir. Başlangıçta kronik hastalığı olan kişileri iyileştirmek ve bu bireylerin ağrıyla olan ilişkilerini değiştirmek amacıyla geliştirilen bu yöntem, genişletilerek kişilerin kronik stres ve zorlayıcı duygu ve durumlarla başa çıkmalarını desteklemek içinde uygulanılmaya başlanmıştır.
2007 yılında, temel bilişsel terapi ile meditasyon uygulamalarının birleşmesiyle tekrarlayan depresyon nöbetleri ve kronik mutsuzluktan muzdarip kişilere yardımcı olma amacıyla Mindfulness (bilinçli farkındalık) temelli bilişsel terapi (MBCT) geliştirilmiştir. Depresyonu hedefleyerek geliştirilen MBCT, üçüncü dalga terapi yöntemlerinden bir olup tüm dünyada çeşitli psikolojik bozukluğun tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır. Tedavinin yanında yapılan araştırmalar MBCT’ nin depresyon nüksünü de % 50 oranında azalttığını göstermektedir.
8 hafta boyunca günde 40 dakika kadar mindfulness meditasyonu yapan bireylerin beyinlerinde duygu düzenleme ve hafızadan sorumlu alanlarda olumlu yapısal değişimler gözlemlenmiştir. Bu değişimler ile bireylerin, duygu düzenleme, mental esneklik, duygusal zeka, iç görü, algı, kopleks düşünme ve ağrı toleransı gibi işlevlerinde artış meydana gelmiştir. Dolayısıyla stres, kaygı ve depresif duygu durumlarında düşüş ve yaşam tatminlerinde artış meydana gelmiştir.
Pek çok kişi günlük yaşamında esiri olduğu düşünceler ve yargılar sebebiyle kaygı, umutsuzluk, öfke, üzüntü, pişmanlık gibi duyguların etkisine kapılır. Olumsuz duygular insanların yaşamlarında olumsuz etkiler yaratır ve kişinin hem psikolojik hem de fizyolojik rahatsızlık yaşamasına yola açar. İşte mindfulness terapi nedir sorusunun yanıtını verirken insanın bu tür olumsuz duygulardan kopması için meditasyon desteği alması yeterli olacaktır.
Lotus Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde yapılan mindfulness temelli bilişsel terapi kişinin kötü duyguları fark edip bunları düzenleme becerisini geliştirir. Daha sağlıklı ve huzurlu bir hayat yaşayabilmek için meditasyon aracılığıyla olumlu düşüncelere odaklanmak gerekir. İşte bu tür durumlarda mindfulness nedir diye merak edenlerin tercih edeceği bilişsel terapi ile insanlar zihinsel olarak da kendilerini iyileştirebilir. Mutlaka uzman desteğiyle alınması gereken bir tedavi yöntemidir.
Gündelik hayata adapte edebileceğiniz bazı mindfulness uygulamaları;
Lotus Sağlıklı Yaşam Merkezi 2022 yılından beri Psikoterapi ve Fizyoterapi alanlarında alanında uzman personelleri ile; GTOS Terapi, Manuel Terapi, Medikal Masaj, Ortopedik Rehabilitasyon, Nörolojik Rehabilitasyon, Kinezyolojik Bantlama, Kupalama Tedavisi, Ergoterapi, Elektroterapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Mindfulness Terapi, EMDR Terapi, Online Terapi, Çift Terapisi, Ergen ve Yetişkin Bireysel Terapiler hizmeti vermektedir.
Psikoterapi Kliniğimiz Psk. Nur Büyükbebeci Kaya eşliğinde; Beden Algısı Bozukluğu, Somatizasyon Bozuklukları, Fibromiyalji, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yeme Bozuklukları, Cinsel İşlev Bozuklukları, Kişilik Bozuklukları, Sınav Kaygısı, İlişki Problemleri, Stres Yönetimi, Duygu Durum Bozuklukları, Majör Depresyon, Lohusalık Depresyonu, Mevsimsel Depresyon, Bipolar Bozukluk, Kaygı Bozuklukları, Özgül Fobiler, Panik Bozukluk, Hastalık Kaygısı uzmanlık alanlarında hizmet vermektedir.
Fizyoterapi Kliniğimiz Onur Can Kaya eşliğinde; Kas-iskelet Sistemi Hastalıkları, Bel ve Boyun Fıtıkları, Kanal Daralması, Kireçlenme, İnme Sonrası, Rehabilitasyon, Parkinson, El Rehabilitasyonu, Ortopedik Rehabilitasyon, Nörolojik Rehabilitasyon, Romatizmal Hastalıklar, Sporcu Yaralanmaları, Skolyoz Egzersizleri, Fibromiyalji uzmanlık alanlarında hizmet vermektedir.
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizlere iletişim formu aracılığıyla, e-mail ile, telefon ile ve whatsapp yazışma hattımız ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca Sıkça Sorulan Sorular sayfamızdan soruların cevaplarına bakabilirsiniz.