Randevu Alın

Size uygun tarih ve saati seçin, bilgilerinizi girin ve onaylayın. Psikolog veya Fizyoterapistlerimiz ile yüzyüze ve online görüşün.
Nur Büyükbebeci Kaya - DoktorTakvimi.com
Onur Can Kaya - DoktorTakvimi.com

Psikoterapi - Sıkça Sorulan Sorular

Psikoterapi nedir?
Psikoterapi, bireyin düşüncelerinde, duygularında, davranışlarında ve ilişkilerinde onlara problem oluşturan alanlara çözüm almak, zorlayıcı durumlarla başa çıkabilmelerinde yardımcı olmak, onları güçlendirmek ve psikolojik esnekliklerini arttırmak üzere gerçekleştirilen müdahalelerdir. Psikoterapi alanında uzman, deneyimli ve gerekli eğitimlerini tamamlamış psikolog, klinik psikolog, psikolojik danışman ve psikiyatristler tarafından gerçekleştirilir. Psikoterapide, konuşmanın yanında çeşitli teknikler de uygulanarak danışanın terapist rehberliğinde kendi için belirlediği terapi hedeflerine ulaşması amaçlanır.
Terapiye ihtiyacım olduğunu nasıl anlarım?
Günlük yaşamda daha önceleri kolaylıkla başa çıkabildiğiniz durum, duygu, düşünce ve davranışlarınız size oldukça zorlayıcı geliyorsa. Duygu durumunuz sıklıkla değişiyorsa ve kendinizi huzursuz, çökkün, öfkeli, yorgun, umutsuz, endişeli, değersiz hissediyorsanız. Özel hayatınıza, sosyal hayatınıza, işinize, ailenize yetemediğinizi düşünüyor, kendinize vakit ayıramıyor ve kendinizi yetersiz ve sıkışmış hissediyorsanız. Uykularınız, iştahınız, kilonuz ve cinsel isteğinizde bozulmalar varsa. Zihninizden atamadığınız tekrar eden düşünceleriniz, isteyip de durduramadığınız davranışlarınız varsa. Olmayan sesler, görüntüler, hisler ve kokular duyuyorsanız. Öfke patlamaları yaşıyor ve bunun sonucunda kendiniz ya da çevreniz zarar görüyorsa. İçinizde kendinize ya da başkalarına zarar vermeyle hissi varsa ve karşı koymakta güçlük çekiyorsanız. Bedeninizde fiziksel kaynağı olmayan, çarpıntılar, nefes alma güçlüğü, huzursuzluk, beden ağrıları, baş ağrısı, baş dönmesi, deri problemleri, sindirim sistemi problemleri, iç sıkıntısı, kaşıntı gibi duyumlar varsa. Rahatlamakta ve gevşemekte güçlük çekiyorsanız. Bu problemler günlük hayatınızda ilişkilerinizi, sosyal yaşantınızı, işlevselliğinizi, iş ve eğitim hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa bir ruh sağlığı uzmanından destek almak gereklidir.
Klinik psikolog ve psikiyatristin farkı nedir?
Psikologlar üniversitelerin psikoloji lisans eğitimini tamamlayan kişilerdir. Lisan eğitimini tamamlayarak üzerine klinik psikoloji alanında yüksek lisansını tamamlayan kişilerse ülkemizde klinik psikolog ünvanını alır. Psikiyatristler ise tıp fakültesini tamamlamış sonrasında uzmanlığını psikiyatri alanında tamamlamış doktorlardır. Psikolog, psikolojik danışman ve psikiyatristler gibi ruh sağlığı çalışanları ilgileri doğrultusunda gerekli terapi ekollerinin eğitimlerini tamamlayıp, süpervizyon sürecinden geçerek o ekol doğrultusunda uzmanlaşır ve aynı zamanda terapist olurlar. Bu nedenle her psikolog ve psikiyatrist aynı zamanda terapist değildir.
Psikologlar ilaç yazar mı?
Psikologlar doktor olmadıkları için kesinlikle ilaç yazmaz ya da önermezler, ilaç yazma ve düzenlenmesi gibi konular psikiyatristin alanına girer. Danışan için ilaç kullanımının gerekli olduğu durumlarda psikologlar danışanlarını psikiyatriste yönlendirir. Bu sayede süreç psikolog ve psikiyatrist iş birliğinde ve danışanın tedaviden maksimum fayda sağlayacağı şekilde ilerler.
Psikoterapi ne kadar sürer?
Psikoterapi bir süreç gerektirir fakat bu süreç danışan, problem ve problemin yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Genellikle fobi ve kaygı bozukluğunun tedavisinde 8 ile 12 seans ortalama bir süredir. Bilişsel davranışçı terapi, EMDR terapisi, şema terapi gibi bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemler en hızlı ve etkili psikoterapi yöntemleridir.
Seans süresi ve sıklığı nedir?
Psikoterapi seansları yaklaşık 50 dakika kadar sürmektedir. En sağlıklı ve etkin olanı terapist ve danışanın haftalık görüşmeleridir. Görüşmelerin sıklığı danışanın durumuna ve terapistin benimsediği terapi ekolüne göre değişkenlik gösterebilir. Bazı danışanlarla durumuna göre haftada 2 kez görüşmek gerekebileceği gibi bazı durumlarda da bu süre 10- 15 günde bir gibi daha geniş aralıklarla da olabilir. Seans aralarının sıklığını terapistin danışanının fikirlerini de gözeterek belirler.
EMDR hipnoz mudur?
EMDR terapisi yani göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme, uygulama sırasında ki sağ ve sola hareket eden göz hareketleri dolayısıyla sıklıkla hipnoz ile karıştırılsa da EMDR hipnoz değildir. Bakışların sağ ve sola yönlendirilmesinin amacı beynin sağ ve sol tarafını (hemisferleri) aynı anda uyarmak ve adaptif bilgi işleme mekanizmasını aktive ederek blokaj yaratan travmatik yaşantıların beyin tarafından işlenerek sağlıklı bir biçimde hafızaya kaydedilmesine yardımcı olmaktır. EMDR sürecinde kişi tamamen uyanık ve sürecin farkında olurken hipnoz farklı bir bilinç düzeyinde uygulanan bir yöntemdir.
Online ve yüz yüze terapi arasında fark var mıdır?
Online terapi yüz yüze görüşmenin mümkün olmadığı durumlarda kullanılan bir görüşme biçimiydi. Fakat pandemi ile birlikte oldukça yaygınlaştı ve günümüzde an az yüz yüze terapi kadar tercih edilen bir görüşme yöntemine dönüştü. Terapinin etkinliği açısından online terapi ile yüz yüze terapi arasında hiçbir fark yoktur. Yalnızca online terapi alacak kişinin terapiye katılacağı alanla ilgili dikkat etmesi gereken önemli birkaç detay vardır. Online terapi sırasında kişinin görüşme boyunca kesinlikle rahatsız edilmeyeceği, konuştuğu konuların duyulacağından endişe duymayacağı, kendini rahat hissettiği, görüşme için tablet, bilgisayar, akıllı telefon gibi gerekli araca sahip olduğu ve internet bağlantısının stabil olabileceği bir ortamda olması önemlidir.
Merkezinizde online terapi hizmetiniz var mı?
Evet merkezimizde uzman psikoloğumuz ile mesai saatleri içerisinde online Skype veya Zoom uygulaması üzerinden online terapi seansları gerçekleştiriyoruz.
Psikoloğuma anlattıklarımı başkalarıyla paylaşır mı?
Hayır. Bu tüm psikolog, psikolojik danışman, psikiyatrist gibi ruh sağlığı alanında çalışan bireylerin özellikle uymakla yükümlü olduğu etik kuraldır. Tüm görüşmelerde terapistin danışanın mahremiyetine saygı gösterdiği, içten, yargılamayan, adil ve empatik yaklaşımı benimsemesi gereklidir. Yetişkin terapilerinde terapistin danışanıyla ilgili bilgi paylaşabileceği tek durum danışanın kendine veya başkalarına zarar verme durumu söz konusu olduğunda olabilir. Bu gibi durumlarda terapistler danışanlarının güvenliğini mahremiyetinden önde tutmak durumundadır. Çocuk ve ergenlik dönemindeki 18 yaş altı danışanlarda ise kendine zarar ve intihar düşüncelerinin yanında şiddet, istismar, ihmal, zorbalık gibi konularda çocuğu bilgilendirerek mutlaka ile paylaşılır.
Yakınım ya da arkadaşım psikoloğum olabilir mi?
Yakın ilişkide olduğumuz birinin aynı zamanda terapistimiz etik kurallar gereğince uygun değildir ve bunun birçok mantıklı gerekçesi vardır. Psikoterapide danışanın etkin ve sağlıklı bir destek alabilmesi ve terapistin bu desteği sunabilmesi için olabildiğince kendi yargılarını odanın dışında bırakarak, empatik, terapist- danışan ilişkisinin sınırlarına uygun bir yaklaşım içinde olması gerekmektedir. Yakın ilişkide olduğunuz birinden profesyonel destek almak iki taraf içinde terapinin sınırlarının aşılmasına neden olur. Bu nedenle yakın ilişkide olduğumuz kişilerden, tanıdıklarımızdan psikolojik destek almak uygun değildir.
Psikoloğumla terapist danışan ilişkisi dışında bir ilişkim olabilir mi?
Terapinin etkin ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamak için süreç boyunca terapist ve danışan ilişkisinin yalnızca bu şekilde kalması gerekmektedir. Terapistin danışanı ile profesyonel ilişkinin dışına çıkması etik kurallara aykırıdır. Örneğin terapist ile danışanın belirlenen seans saatleri dışında buluşması, sohbet etmesi, ortak etkinliklere katılması, terapistin danışanına sıklıkla kendi yaşamını anlatması (zaman zaman terapist seans içerisinde danışana yardımcı olabileceği için kendinden örnekler verebilir) Bu ilişkinin dışına çıkıp terapistiniz ile arkadaşlık ya da romantik ilişki içine girmek kendinize başka bir terapist bulmanız gerektiği ve bu kişinin artık terapistiniz olmayacağı anlamına gelir.
Çalışma saatleriniz nedir ?
Çalışma Saatlerimiz Hafta içi : 10:00 ile 19:00 arasındadır.
Adresiniz tam olarak nerede ?
Turabiye Mah. 52/4 Sok. No:62 B Blok Dr:20 Megavizyon Seferihisar / İZMİR

Fizyoterapi - Sıkça Sorulan Sorular

Gtos terapinin herhangi bir yan etkisi var mıdır ?
Gtos Terapi iğne, ışın veya ilaç kullanılmadan uzman fizyoterapistler tarafından uygulanılan bir terapi modeli olduğu için herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Kaç seansta ağrılarımdan kurtulurum yada iyileşirim ?
Ağrı semptomunu ortaya çıkaran sorunla ilişkili olmakla beraber , kronik kas-iskelet sistemi ağrıları 6-8 seans, akut ağrılar ise 3-4 seans aralığında yaklaşık %70 oranında azalmaktadır.
Hangi sıklıkla seans yapılabilir ?
Kurumumuzda terapi uygulama sıklığımız haftada 1 kez olarak belirlenmiştir
Terapilerinizde hangi yöntemleri kullanmaktasınız ?
Gtos Terapi, Manuel Terapi, Kayropraktik, Kupa Terapisi, Graston Uygulaması, İnfraruj ve Elektro Terapi başta olmak üzere günümüzdde uygulanmabilecek tüm terapi yöntemleri bölgesel olarak seans içerisinde gerektiği takdirde kullanılmaktadır.
Memnuniyet oranınız nedir ?
Ülke genelinde yapılan onaylı verilere dayanarak memnuniyet oranımız %85.6’dır.
Ameliyat sonrası terapi uygulaması yapılabilir mi sakıncası var mıdır ?
Açık yara yada cerrahi dikiş üzeri uygulama yapılmamaktadır. Bunun dışında platin kullanımı, kalp ameliyatları , protez ameliyatları başta olmak üzere diğer tüm ameliyatlar sonrası kullanılmasında bir sakınca yoktur.
İnme sonrası fizik tedaviye ne zaman başlanmalıdır ?
Ortalama olarak inme tablosunun hasta üzerinde şekillenmesi 1 hafta olarak kabul edilmektedir. 1 hafta sonra gerekli muayene yapılıp hastanın ihtiyaçları belirlenmeli, ona göre egzersiz ve terapi programı çizilmelidir.
Terapilerin etkisini ne zaman görmeye başlayabilirim ?
Seans sonrası etkisini hissetmeye başlanır. 4 gün boyunca süreç devam eder.
Terapi sonrası bir daha bu sorunlarla karşılaşmamak için neler yapmalıyım ?
Ağrılar ya da diğer kas-iskelet problemlerinin başlıca sebebi sedanter yaşamdır.Düzenli spor veya egzersiz alışkanlığı edinmek sizlerin kas-iskelet sistemi problemlerinden uzun süre uzak kalmanızı sağlayacaktır.
Spora ne zaman dönüş yapabilirim ?
Ağrılarınızın büyük ölçüde azalması sonrası hafif ve bireysel sporlara öncesinde ısınarak başlayabilirsiniz.
Yürümeye ne zaman başlayabilirim ?
Emboli yada hemoraji sonrası etkilenimin yaşandığı beyin bölümlerine bağlı olmakla beraber 2-12 hafta arasında yürüme yetisi kazandırılabilir.
İşlemlerinizde özel yada sgk sigortası geçerli mi ?
Kurumumuzda herhangi bir sigorta anlaşması bulunmamaktadır.
Evlere fizik tedavi hizmetiniz varmı ?
Evet Evlere fizik tedavi hizmeti sunuyoruz. Bilgi ve Randevu için 0536 286 80 93
Çalışma saatleriniz nedir ?
Çalışma Saatlerimiz Hafta içi : 10:00 ile 19:00 arasındadır.
Adresiniz tam olarak nerede ?
Turabiye Mah. 52/4 Sok. No:62 B Blok Dr:20 Megavizyon Seferihisar / İZMİR