İnsanların bilişsel süreçlerini destekleyen ve düzenleyen tedavi yöntemleri arasında bilişsel davranışçı terapi uygulamaları önemli bir yere sahiptir. Bilişsel davranışçı terapi nedir diye merak edenler için danışanların problemlerine sebep olan düşünce kalıplarını sağlıklı olanlarla değiştirme süreci şeklinde özetlenebilir. Bu tedavide kişide probleme sebep olan davranışların altında yatan yoğun negatif duygular fark edilir ve düzenlenerek bu düşünce kalıpları sağlıklı olanlarla değiştirilir. Psikolojide davranışçı terapi ekolüne ait olan bu uygulamalar sayesinde insanlar daha sağlıklı bir hayat yaşayabilir.
Bilişsel davranışçı terapi temel olarak danışanların problemlere neden olan düşünce örüntülerini sağlıklı olanlarla değiştirerek problem yaratan davranışlarının, işlevselliklerinin, ilişkilerinin, yoğun negatif duygularının ve beden duyumlarının da düzenlendiği bir terapi modelidir.
Bilişsel davranışçı terapi 1960’li yıllarda Aaron T. Beck tarafından geliştirilen ve günümüzde de oldukça etkili ve etkin bir şekilde uygulanan bir psikoterapi türüdür. Bu yaklaşım kişilerin yaşamlarında deneyimledikleri zorlayıcı duygu, davranış ve bedensel tepkilerinin bu kişilerin geliştirdikleri hatalı düşünme kalıplarından ve olumsuz temel inançlarından kaynaklandığını temel alır. Psikolojik problemler temelini bu öğrenilmiş hatalı düşünce ve davranış kalıplarından alır. Kişiler bilişsel davranışçı terapi yardımı ile düşünce ve davranış kalıplarını değiştirerek karşılaştıkları problemlerle daha etkin şekillerde başa çıkabilir. Dolayısıyla kişiler semptomlarında azalma gözlemler ve yaşamlarında daha etkin rol alma olanağı bulabilirler.
Bilişsel Davranışçı Terapi Neden Etkilidir Ve Terapide Bizi Nasıl Bir Süreç Bekliyor?
Etkinliğiyle ilgili yapılan sayısız araştırma bize bilişsel davranışçı terapinin kişinin yaşadığı problemlerin, işlevselliğinin ve yaşam kalitesinin iyileşmesinde oldukça önemli rol oynadığını göstermiştir. Yine yapılan çalışmalar bilişsel davranışçı terapinin depresyon, obsesif bozukluk, kaygı bozukluğu, yeme bozukluğu, bağımlılık gibi alanlarda en az psikiyatrik ilaçlar kadar etkili olduğunu tespit etmiştir.
Bilişsel davranışçı terapi diğer terapi yaklaşımlarında da olduğu gibi danışan terapist iş birliğine dayalı bir süreçtir. Bu yaklaşım terapistin yanında danışanın da sorumluluk aldığı danışan için belirlenen çeşitli ev egzersizlerinin de sürece dahil edildiği bir yaklaşımdır. Süreç içerisinde bireylerin hatalı düşünce ve inanç sistemleri ile çalışarak hatta kişilere bu hatalı sistemlere meydan okuma olanağı tanıyarak kişilerin hatalı düşünce kalıplarından uzaklaşıp yerine daha objektif ve sağlıklı düşünce sistemleriyle karşılık vermelerine olanak sağlar. Daha sonrasında terapi odasında elde edilen bu kazanımlar kişinin günlük hayatında kullanabileceği davranışlarla desteklenerek sağlıklı düşünce ve inanç sistemlerinin kişide kalıcı ve sürdürülebilir olmasını hedeflenir. Bu sayede kişilerde problem çözme, duygu düzenleme, sağlıklı ilişkiler kurma, kendini ifade etme, özgüven, psikolojik esneklik, stres yönetimi gibi alanlarda da kazanımlar elde eder.
Bilişsel davranışçı temelleri ve ötesi tamamen bu alanda uzman psikologlar eşliğinde yapılır. Danışana yaşamında olumsuz gördüğü veya şikayet ettiği durumların arkasında yatan bilişsel sebepleri bulmak adına bazı soru-cevap uygulamaları yapılabilir. Bu yaklaşımda danışanın problem yaşadığı durumlar sağlıklı olanlarla değiştirilmesi sürecinde olumlu düşünceler devreye girmektedir. Bu yüzden psikolojik tedavide tamamen bilişsel bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanır.
Psikolojik rahatsızlıkların arkasında yatan sebeplerin birey tarafından farkına varılması ve bunu olumlu şekilde değiştirmesi için bilişsel terapiler uygulanabilir. Bilişsel davranışçı yaklaşım nedir diye merak edenler için bu uygulamalar daha çok psikoloji ekolleri ile ilgilidir. İnsanın yaşam kalitesini arttıran ve psikolojik sorunların temelini fark ederek kısa sürede tedavi sağlayan uygulamalarda uzman psikologlardan destek alınmalıdır. Bu nedenle Seferihisar bilişsel davranışçı terapi arayanlar Lotus Sağlıklı Yaşam Merkezi’ni ziyaret edebilir.
Lotus Sağlıklı Yaşam Merkezi 2022 yılından beri Psikoterapi ve Fizyoterapi alanlarında alanında uzman personelleri ile; GTOS Terapi, Manuel Terapi, Medikal Masaj, Ortopedik Rehabilitasyon, Nörolojik Rehabilitasyon, Kinezyolojik Bantlama, Kupalama Tedavisi, Ergoterapi, Elektroterapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Mindfulness Terapi, EMDR Terapi, Online Terapi, Çift Terapisi, Ergen ve Yetişkin Bireysel Terapiler hizmeti vermektedir.
Psikoterapi Kliniğimiz Psk. Nur Büyükbebeci Kaya eşliğinde; Beden Algısı Bozukluğu, Somatizasyon Bozuklukları, Fibromiyalji, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yeme Bozuklukları, Cinsel İşlev Bozuklukları, Kişilik Bozuklukları, Sınav Kaygısı, İlişki Problemleri, Stres Yönetimi, Duygu Durum Bozuklukları, Majör Depresyon, Lohusalık Depresyonu, Mevsimsel Depresyon, Bipolar Bozukluk, Kaygı Bozuklukları, Özgül Fobiler, Panik Bozukluk, Hastalık Kaygısı uzmanlık alanlarında hizmet vermektedir.
Fizyoterapi Kliniğimiz Onur Can Kaya eşliğinde; Kas-iskelet Sistemi Hastalıkları, Bel ve Boyun Fıtıkları, Kanal Daralması, Kireçlenme, İnme Sonrası, Rehabilitasyon, Parkinson, El Rehabilitasyonu, Ortopedik Rehabilitasyon, Nörolojik Rehabilitasyon, Romatizmal Hastalıklar, Sporcu Yaralanmaları, Skolyoz Egzersizleri, Fibromiyalji uzmanlık alanlarında hizmet vermektedir.
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizlere iletişim formu aracılığıyla, e-mail ile, telefon ile ve whatsapp yazışma hattımız ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca Sıkça Sorulan Sorular sayfamızdan soruların cevaplarına bakabilirsiniz.